Funkcja okapu kuchennego jest stosunkowo prosta i dosyć powszechnie znana. Ma on za zadanie przede wszystkim eliminować przykre zapachy w kuchni i wentylować pomieszczenie. Jest to nadrzędne zadanie tego urządzenia. Okapy zaś mogą je realizować poprzez odprowadzanie ciepłego, często wilgotnego i przesiąkniętego zapachami powietrza za pomocą wentylacji, lub też filtrowanie go, poprzez filtry węglowe.

Nie w każdej kuchni i nie każdy okap można podłączyć do wentylacji. Na przykład okap retro, znacząco traci na swoich walorach estetycznych gdy jest podłączony do wentylacji. W takich okapach montuje się głównie filtry węglowe. Postaramy się przybliżyć Państwu tematykę filtrów węglowych i ich możliwości oraz to w jaki sposób i kiedy warto je stosować.

 

W jakim okapie stosować filtr węglowy

 

Zdecydowana większość okapów kuchennych dostępnych na rynku to okapy w których bezproblemowo można zamontować filtr węglowy. Często też zaleca się jego stosowanie razem z odprowadzaniem przykrych zapachów drogą wentylacyjną. Także zarówno nowoczesny okap jak i okap retro powinny posiadać możliwość zamontowania w nich filtrów węglowych. Przed zakupem warto to sprawdzić i zawsze taki filtr zamontować.

Filtr węglowy konieczny jest w każdym okapie, który nie posiada podpięcia do wentylacji, a na pewno korzystnie go mieć również w tych okapach, które posiadają podpięcie z wentylacją. Stosowanie takich filtrów natomiast jest niezbędne w każdej kuchni, która działa w profesjonalnej branży gastronomicznej, gdyż ilość szkodliwych oparów w takim miejscu po prostu bywa ogromna.

 

Wymiana, czyszczenie oraz konserwacja filtrów węglowych i okapów z filtrami węglowymi

 

Filtr węglowy choć jest niezwykle efektywny i skuteczny, nie posiada tak dużej przepustowości jak klasyczny przewód wentylacyjny. W związku z tym jego regularna wymiana, czyszczenie oraz konserwacja jest niezbędna, aby utrzymać okap retro w dobrym stanie i w pełnej funkcjonalności.

Filtr węglowy warto wymieniać regularnie - co kilka tygodni. Nie ma jednak określonej ramy czasowej dla jego wymiany i zależy ona jedynie od intensywności użytkowania kuchni. Warto sprawdzać filtr regularnie i po czasie skontrolować to, jak często przestaje być on wydajny. Wówczas należy go wymienić lub w przypadku lekkiego zabrudzenia, po prostu wyczyścić.

Okapy, w których montuje się filtry węglowe trzeba czyścić regularnie. Oznacza to, że taki okap powinien przynajmniej raz w miesiącu być czyszczony, zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Warto dokładnie myć pokrywę filtra, tak aby nowo włożony filtr nie zabrudził się natychmiastowo, a także aby mógł efektywnie filtrować.

 

Konserwację i czyszczenie warto przeprowadzić w oparciu o:

  • precyzyjną kontrolę filtra węglowego,
  • wyczyszczenie komory w której znajduje się filtr węglowy,
  • ewentualną wymianę filtra,
  • przemycie zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej obudowy filtra,
  • sprawdzenie stanu wlotu wentylacji.

 

Tak wykonany przegląd i konserwacja, wraz z zastosowaniem filtrów węglowych i ich regularną wymianą, eliminuje przykre zapachy i gorące powietrze, bez względu na intensywność użytkowania kuchni.