Kuchenka mikrofalowa jest urządzeniem relatywnie nowym. W kuchniach domowych wykorzystywana jest mniej więcej od połowy lat 90-tych, kiedy to ceny mikrofali znacząco spadły. Dziś mikrofalówka retro jest standardowym wyposażeniem każdej, domowej kuchni. Przydatna, często bardzo wygodna w użytkowaniu, szybka i niezwykle łatwa w obsłudze. Warto wiedzieć, jak wykorzystać jej wszystkie funkcje.

 

LOFRA | Kuchenka mikrofalowa – podstawowa funkcjonalność urządzenia

 

Kuchenka mikrofalowa, czyli popularna mikrofalówka retro jest urządzeniem, które z założenia miało służyć do szybkiego przygotowywania potraw lub ich podgrzewania. Takie było założenie pierwszych konstruktorów i producentów.

 

Zasada działania urządzenia jest bardzo prosta, specjalne fale, umożliwiają podgrzewanie substancji stałych jak i ciekłych poprzez bezpośrednie ich oddziaływanie. W ten sposób podgrzewane jest nie całe powietrze wokół określonego posiłku lub napoju, lecz sam posiłek lub napój. Podnoszenie temperatury jest więc w tym przypadku niejako główną funkcjonalności mikrofalówki. Wraz z rozwojem tej technologii, wzrosło również zainteresowanie urządzeniami tego typu. Poskutkowało to nie tylko lepszą sprzedażą ale również wzbogaceniem urządzenia o nowe funkcje.

 

Dziś mikrofalówka retro posiada możliwość:

  • podgrzewania z określoną mocą oraz czasem,
  • rozmrażania, nawet żywności głęboko zamrożonej,
  • grillowania, zarówno potraw mięsnych jak i nie,
  • podgrzewania wody oraz napojów,
  • gotowania w różnych temperaturach,
  • zapiekania,
  • pieczenia z wykorzystaniem pary.

 

Jak widać ilość funkcji w kuchence urosła do kilkunastu, aczkolwiek jest to uzależnione również od modelu.

 

LOFRA | Jak w pełni wykorzystać funkcję kuchenki mikrofalowej

 

W zależności od modelu, mikrofalówka retro zostaje wyposażona w zróżnicowane układy elektroniczne i mechaniczne i co za tym idzie funkcje. Z reguły, kupując kuchenkę dobieramy ją właśnie z myślą o funkcjonalności i temu, aby spełniała 100% naszych potrzeb. Często jednak nie wiemy, w jaki sposób używać danej funkcji i jak odpowiednio wykorzystać jej potencjał.

 

Podstawową funkcją w mikrofali jest funkcja podgrzewania oraz gotowania. Dostępna w każdej kuchence mikrofalowej. Aby efektywnie ją wykorzystać i jednocześnie podgrzać danie równomiernie, nie powinno być ono zimne. Najlepsza jest temperatura pokojowa. Choć powszechne jest wkładanie dania do kuchenki prosto z lodówki, lepiej odstawić je na kilka lub kilkanaście minut do temperatury pokojowej.

 

Rozmrażanie natomiast jest to według wielu najbardziej przydatna funkcja jaką posiada mikrofalówka retro. Kuchenka działa wówczas „pulsacyjnie”, uwalniając swoją moc stopniowo, a następnie zmniejszając ją. Wszystko po to, aby posiłek uległ rozmrożeniu a nie przypieczeniu.

 

Funkcje grillowania, zapiekania i pieczenia są dedykowane konkretnym daniom. Bardzo ważne jest, aby danie było odpowiednio rozmrożone, zanim przystąpimy do jego pieczenia lub zapiekania. Zmniejsza to ryzyko nierównomiernego pieczenia się posiłku i sprawia, że posiłek faktycznie jest chrupiący z zewnątrz i miękki oraz smaczny wewnątrz.

 

Kuchenka mikrofalowa to wspaniały wynalazek i świetne rozwiązanie, dla wszystkich, którym „zależy na czasie”. Nowoczesna technologia sprawiła ponadto, że kuchenki stały się już nie tylko szybkie, ale i skuteczniejsze. Umożliwiają przygotowanie w nich naprawdę smacznego i doskonale ugotowanego lub upieczonego dania, pod warunkiem, że potrafi się z ich funkcji odpowiednio korzystać.

 

Mikrofalówka retro lofra.pl