W większości polskich domów posiłki przygotowujemy poprzez obróbkę cieplną. Najczęściej piekąc, smażąc lub gotując. Do gotowania i smażenia używamy kuchenki – elektrycznej, gazowej lub indukcyjnej. Do pieczenia oczywiście używamy piekarnika. Bardzo popularnym rozwiązaniem są kuchnie indukcyjne wolnostojące lub też kuchnie gazowe wolnostojące, które łączą w sobie płytę do gotowania i smażenia wraz z piekarnikiem elektrycznym czy też gazowym.

W tym artykule, postaramy się przybliżyć Państwu dwa rozwiązania – kuchenki gazowe oraz indukcyjne, a także przedstawić ich wady oraz zalety.

 

 

Kuchnia gazowa a indukcyjna – podstawowe różnice

 

Podstawową różnicą pomiędzy kuchenką indukcyjną a gazową jest oczywiście źródło zasilania. Kuchenka gazowa jest zasilana gazem ziemnym, lub też metanem z butli, który poprzez przewody dociera do palnika, a w nim następuje zapłon. Kuchenka indukcyjna wolnostojąca lub też wbudowana, zasilana jest natomiast energią elektryczną. Czemu więc nie jest to kuchnia elektryczna? Otóż kuchnie indukcyjne wolnostojące lub wbudowane, zasilane są energią elektryczną o dużym natężeniu prądu, tak aby niewielką mocą móc wytworzyć bardzo wysoką temperaturę.

Kolejną istotną różnicą jest konieczność posiadania przyłącza. W przypadku kuchenki gazowej konieczne jest posiadanie przyłącza gazowego. W przypadku kuchenki indukcyjnej takiej konieczności nie ma. Zaleca się jedynie podłączenie tak zwanego gniazdka siłowego. Kuchenka indukcyjna jest więc zdecydowanie bezpieczniejsza.

 

Zalety i wady kuchenek gazowych i indukcyjnych

 

Jak wszystko inne, również kuchenki gazowe czy kuchenki indukcyjne mają swoje wady i zalety. Do wad kuchenek gazowych należy:

  • konieczność posiadania źródła zasilania pod postacią gazu ziemnego lub metanu z butli,
  • nieprzyjemny zapach podczas użytkowania,
  • osad, który osadza się na ścianach, meblach oraz na samej kuchence,
  • niebezpieczeństwo związane z nieszczelnością instalacji gazowej.

Zalety to:

  • kuchenka gazowa jest z pewnością tańsza w eksploatacji niż kuchenka indukcyjna,
  • kuchnia gazowa posiada nieco większą moc związaną z kalorycznością gazu,
  • kuchnia gazowa jest wydajniejsza, ze względu na dużą kaloryczność gazu,
  • jest tańsza w zakupie, gdyż jest to technologia zdecydowanie prostsza.

Kuchnie indukcyjne wolnostojące natomiast posiadają następujące wady:

  • są stosunkowo drogie w użytkowaniu, gdyż cena energii jest obecnie bardzo wysoka,
  • są droższe w zakupie, gdyż jest to zaawansowana technologicznie kuchenka,
  • zdecydowanie wolniej przyrządza się na nich potrawy,
  • w niektórych kuchenkach nie ma możliwości na przykład przygotowywać potraw w woku,
  • wymagają posiadania odpowiednich garnków.

 

Zaletami kuchenek indukcyjnych LOFRA są:

  • bezpieczeństwo, zarówno pod kątem użytkowania (zimne w dotyku), jak również samego montażu,
  • funkcjonalność, gdyż można ustawiać na nich odpowiednie programy,
  • są bardzo czyste, dodatkowo niezwykle łatwo się je czyści,
  • nie wymagają przeglądów oraz kontroli,
  • nie generują nieprzyjemnych zapachów,
  • umożliwiają pełne programowanie, co umożliwia wygodne przygotowanie potraw.

 

Patrząc z perspektywy, w niedługim czasie kuchenki indukcyjne staną się jeszcze bardziej funkcjonalne, co może mieć wpływ na znaczący wzrost ich popularności. Możliwe, że niedługo będą bardziej popularne niż gazowe. Pozostaje jedynie kwestia poprawienia ich funkcjonalności i efektywności.