Indukcja jest rozwiązaniem, które znane jest technologicznie od wielu lat. Jednak, rozwiązanie to, w użytku domowym znalazło się dopiero w latach 90-tych, kiedy to rozpoczęła się na masową skalę produkcja kuchenek indukcyjnych. Dziś, kuchenki indukcyjne dostępne są w bardzo wielu domach. Jest to idealna alternatywa dla gazu, zapewniająca również większe bezpieczeństwo.

 

LOFRA | Kuchenka indukcyjna – jak działa i jak wykorzystać jej potencjał

 

Kuchenka indukcyjna wolnostojąca lub też zabudowana to urządzenie, które poprzez zasilanie energią elektryczną, jest w stanie efektywnie przekształcić tą energię w ciepło, właśnie za pomocą indukcji. Indukcja jest niczym innym jak falą magnetyczną, która oddziałując na obiekt podnosi jego temperaturę. Obiektem może być ciało stałe, ciecz, a nawet gaz.

 

W przypadku kuchenek indukcyjnych, pod znaną każdemu użytkownikowi szklaną taflą, znajdują się specjalne cewki. Ich płaska konstrukcja sprawia, że można je wygodnie umieścić pod szkłem i tym samym otrzymać idealnie płaskie urządzenie jakim jest kuchenka indukcyjna. Cewki natomiast zasilane energią wytwarzają pole magnetyczne, które  przy zetknięciu ze specjalnym garnkiem wytwarza ciepło.

 

LOFRA | Budowa kuchenki indukcyjnej

 

Kuchenka indukcyjna to urządzenie tylko pozornie skomplikowane. W rzeczywistości kuchenka indukcyjna wolnostojąca czy też zabudowa składa się z:

  • ceramicznej tafli, która jest odporna na skrajnie wysokie temperatury,
  • cewek magnetycznych, generujących pole magnetyczne,
  • specjalnej płyty konstrukcyjnej, która odpowiada za ekranowanie ciepła.

Sama budowa jest więc niezwykle prosta, a przy tym bardzo efektywna, umożliwiając wygodne użytkowanie kuchenki. Kuchenka nie generuje żadnych płomieni, nie przewodzi gazu, jest więc bardzo bezpieczna.

 

LOFRA | Płyta indukcyjna a zdrowie i smak potraw

 

Przeciwnicy indukcji twierdzą, że indukcja i działanie fal magnetycznych ma niekorzystny wpływ na zdrowie. W rzeczywistości jednak, żeby takie fale miały na człowieka jakikolwiek wpływ, musiałyby oddziaływać na niego nieustannie przez kilkanaście godzin dziennie, w ciągu kilkunastu lat. W rzeczywistości jednak jest to niemożliwe.

 

Jeśli chodzi o wpływ indukcji na żywność. Użytkowanie kuchenki indukcyjnej nie ma żadnego wpływu na żywność, jej smak oraz zachowanie wartości zdrowotnych. Jedyny wpływ, jaki może mieć stosowanie indukcji, to wpływ na długość przygotowywania potraw. Najlepiej więc wykorzystywać w tym celu specjalne garnki, które ułatwiają i przyspieszają przygotowywanie potraw.

 

LOFRA | Wygodna i łatwa w utrzymaniu czystości

 

Kuchenka indukcyjna wolnostojąca, ze względu na swoją budowę oraz czystą technologię jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości. Nie wymaga czyszczenia palników czy przetykania dyszy. Nie wykorzystuje gazu, więc i nie wydala szkodliwych substancji podczas jego spalania.

 

Stosowanie tej technologii jest z pewnością czystsze oraz zdecydowanie bezpieczniejsze. Stąd też duża łatwość w utrzymaniu czystości samej kuchenki. Płytę wystarczy jedynie przetrzeć nawilżoną ściereczką i to wystarczy, aby utrzymać ją w czystości.

 

Wykorzystywanie indukcji w kuchni jest bardzo wygodne. Co prawda wymaga nieco inwestycji, gdyż sama płyta jest stosunkowo droga, jednak w efekcie końcowym otrzymujemy funkcjonalne, bezpieczne i czyste urządzenie.  

 

Kuchenka indukcyjna wolnostojąca lofra.pl