Płyta kuchenna lub kuchenka stanowi bazowy element wyposażenia każdej domowej kuchni. Jest to urządzenie, na którym wygodnie można smażyć, gotować czy podgrzewać. Płyty kuchenne mogą być zasilane energią elektryczną jako typowe kuchenki elektryczne. Mogą być również zasilane energią elektryczną na zasadzie indukcji energii, nazywa się je wówczas płytami indukcyjnymi. Istnieją również płyt grzewcze zasilane gazem. Płyta gazowa jest najczęściej spotykaną płytą we współczesnych kuchniach domowych.

 

Płyta gazowa – czym kierować się przy wyborze

 

Płyta gazowa nie jest specjalnie skomplikowanym urządzeniem. Wykonana jest ona ze stali, wyposażonej w palniki gazowe, w liczbie zależnej od wielkości płyty. Dodatkowo, prócz palników i samej podstawy, na płycie montowane są specjalne ruszta, umożlwiające ustawienie na niej bezpośrednio garnków czy naczyń, służących do obróbki termicznej żywności.

 

Urządzenie z pozoru proste, jednak tak często używane, iż przy jego wyborze bardzo istotne jest przemyślenie zakupu, wybór takiej płyty grzewczej, która będzie odpowiadać potrzebom oraz wymaganiom tak jakościowym jak również tym pod względem funkcjonalności.

 

Wybierając płytę gazową należy kierować się:

  • wielkością płyty gazowej, jest to podstawowy parametr, jeżeli kuchnia użytkowana jest bardzo intensywnie, wówczas lepiej skorzystać z płyty o większych wymiarach i 6 palnikach,
  • ceną, oczywiście, cena jest pojęciem względnym, warto jednak wybrać płytę o dobrych parametrach pod kątem ceny do jakości,
  • gwarancją, najlepsze płyty powinny posiadać minimum 3 letnią gwarancję,
  • dostępem do części zamiennych, takich jak dysze, iskrowniki i tym podobne.

 

Warto sprawdzić opinie na temat danej płyty, a także to, jak szeroko dostępny jest ewentualny serwis do niej. Takie podzespoły jak zaciski, iskrowniki czy termopary mogą się zepsuć praktycznie w każdej chwili i rzadko jest to wina konkretnego modelu lub producenta. Tym bardziej, warto, aby serwis tego typu płyt znajdował się gdzieś blisko.

 

Płyta gazowa – solidne ruszta, masywna konstrukcja i ewentualne awarie

 

Płyta gazowa jest urządzeniem, które powinno być masywne. Im bardziej masywna płyta, tym z grubszej blachy została wykonana. Istotne są również same ruszta. Tutaj, bardzo ważna jest nie tylko ich masa, ale również sama konstrukcja. Warto przed zakupem sprawdzić, czy na rusztach garnki czy patelnie po prostu się nie ślizgają, a także czy same ruszta można wygodnie doczyścić, bowiem są to elementy, które muszą być regularnie czyszczone.

 

Solidne ruszta i masywna płyta to podstawa. Prócz tego, ważna jest konstrukcja samych palników. Oczywiście palnik gazowy posiada stosunkowo prostą konstrukcję, nie ma w nim nic specjalnie zmyślnego. Istotne jest jedynie to, że w takim palniku znajdują się dosyć awaryjne urządzenia jak:

  • iskrowniki, odpowiedzialne za odpalanie palnika,
  • termopary, które są bardzo wrażliwe na zabrudzenia oraz zanieczyszczenia,
  • dysze, które podobnie jak termopary są wrażliwe na zabrudzenia i zanieczyszczenia oraz mogą ulec wypaleniu,
  • zaciski magnetyczne, które odpowiedzialne są za utrzymywanie płomienia.

 

Dobrej jakości palnik, to taki, z którym nie ma problemów przez wiele lat. Kupując płytę gazową, warto sprawdzić opinie na temat palników, a także to, czy części użyte do jego budowy są częściami typowymi, które można kupić za parę złotych i równie łatwo wymienić.

 

Dobry wybór płyty gazowej, to taki wybór, który zapewni spokojne użytkowanie płyty przez wiele lat. Jest to urządzenie proste, raczej mało awaryjne, aczkolwiek posiada w sobie części, których awaria potrafi być problematyczna, lepiej więc jej unikać.