Płyta grzewcza to urządzenie kuchenne, które wykorzystuje się do obróbki termicznej żywności. Można na niej gotować, smażyć, dusić czy podgrzewać różne dania. Stanowi element kuchenki lub może być samodzielnym urządzeniem, które montuje się na blacie. Na rynku można znaleźć różne modele, ale do najpopularniejszych należą płyty indukcyjne oraz płyty elektryczne. Czym się różnią? Jakie mają zalety? Gdzie kupić dobrą płytę indukcyjna lub elektryczną? Przeczytaj artykuł przygotowany przez specjalistów i poznaj odpowiedzi na te i inne pytania!
Płyta indukcyjna czy elektryczna – zastosowanie
W domach i mieszkaniach z przyłączem gazowym, zwykle wybór pada na gazowe kuchnie wolnostojące. Co jednak w sytuacji, gdy nie ma przyłącza gazowego lub właściciele nieruchomości czy biznesu nie są zwolennikami takiego rozwiązania? Wówczas należy rozstrzygnąć, co będzie lepsze – płyta indukcyjna czy elektryczna. Oba rodzaje mają to samo zastosowanie, czyli mają zapewnić funkcję przyrządzania potraw i ich obróbki termicznej, np. zagotowanie wody na makaron, ugotowanie zupy, usmażenie naleśników, odgrzanie gulaszu itd. Wykorzystywać je można zarówno prywatnie – w mieszkaniach, domach, domkach letniskowych, jak i w kuchniach profesjonalnych, czyli w restauracjach, kawiarniach, barach mlecznych, cateringach, stołówkach i innych.
Nowoczesne płyty do zabudowy zwykle oferują nie tylko ustawienie pożądanej mocy, ale mają także dodatkowe funkcje – np. boost (intensywny tryb, umożliwiający ekspresowe rozgrzanie zawartości naczynia), kontrola temperatury (przydatne np. przy gotowaniu sous-vide czy smażeniu steków), strefy grzewcze lub flex (pozwalają na dopasowanie powierzchni grzejnej do wielkości naczynia).
Aby płyta grzewcza była funkcjonalna, niezbędne jest dopasowanie jej do potrzeb. Pod uwagę warto wziąć m.in. wielkość, ilość i powierzchnię stref grzewczych, dostępne funkcje dodatkowe, budżet, moc, klasę wydajności, zabezpieczenia przed dziećmi czy estetykę. Ważne jest również wygodne sterowanie urządzeniem, dzięki czemu można intuicyjnie zarządzać procesem gotowania na płycie. Niektóre sprzęty mają suwaki, a inne przyciski (zwykle „+” oraz „-”, którymi reguluje się poziom mocy).
Różnice między płytą indukcyjną a elektryczną
Płyta indukcyjna to rodzaj płyty grzewczej, która do podgrzewania umieszczonych w naczyniach dań wykorzystuje indukcję elektromagnetyczną. W trakcie tej procedury nie dochodzi do nagrzania samej powierzchni płyty, lecz podgrzewane jest bezpośrednio dno naczynia umieszczonego na palniku. Tym samym płyty indukcyjne uważa się za wyjątkowo efektywne energetycznie oraz bezpieczne.
W przypadku płyt elektrycznych, ciepło jest generowane za pomocą elementów grzejnych, zlokalizowanych pod powierzchnią płyty. Przekazują one energię cieplną do garnków i patelni, skutecznie ogrzewając umieszczone w nich potrawy. W odróżnieniu od płyt indukcyjnych, tutaj ciepło przekazywane jest na płytę. Efektywność energetyczna jest mniejsza, czas nagrzania i chłodzenia wyższy, a poziom bezpieczeństwa niższy (istnieje ryzyko oparzenia po dotknięciu płyty).
Gdzie kupić płytę indukcyjną lub elektryczną?
Wyposażenie kuchni w sprzęt AGD jest kluczowe dla optymalnego i wydajnego gotowania. Dotyczy to zarówno kuchni prywatnych, jak i komercyjnych. Poszukując płyt indukcyjnych, elektrycznych, ale też gazowych, warto sprawdzić ofertę sklepów specjalizujących się w dystrybucji tego typu urządzeń. W Lofra.pl wyposażamy kuchnie w stylu retro oraz nowoczesnym. Dysponujemy szerokim wyborem kuchni, jak również płyt do zabudowy. Zachęcamy do zapoznania się z naszym katalogiem produktów oraz przeczytania specyfikacji urządzeń, które przypadną Państwu do gustu. Wśród szerokiego asortymentu z całą pewnością uda się znaleźć optymalne rozwiązanie. Co więcej, proponujemy również profesjonalne doradztwo naszych specjalistów, którzy po poznaniu Państwa potrzeb i oczekiwań, pomogą w wyborze najlepszych sprzętów.