0,00 PLN
0
Koszyk
info:Twój koszyk jest pusty.

Nic nie smakuje tak, jak świeży, chrupiący, aromatyczny chleb własnego wyrobu. Ogrodowy piec chlebowy pozwala przygotowywać pyszne wypieki we własnym zakresie, kiedy tylko ma się na to ochotę. W naszej ofercie dostępne są urządzenia wysokiej jakości, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź nasze modele, by wybrać profesjonalny piec do wypieku chleba!

 

Piec chlebowy

 

Piec chlebowy to specjalistyczne urządzenie, w którym można wypiekać rozmaite pieczywo, ale też szereg innych dań. W ostatnich latach powszechny stał się trend zdrowego odżywiania. Ważnym elementem świadomej diety jest własnoręczne przygotowywanie posiłków – tylko wtedy można w pełni kontrolować to, co się spożywa. Z tego względu coraz więcej osób zaczęło także wypiekać własne pieczywo, wolne od barwników, spulchniaczy i innych szkodliwych dodatków, nierzadko wykorzystywanych przez piekarnie czy markety. Chociaż można do tego wykorzystać piekarnik czy specjalne maszyny, najlepsze efekty osiągnie się przy pomocy specjalistycznego sprzętu.

 

Oferujemy różnorodne modele profesjonalnych pieców chlebowych, pośrednio opalanych drewnem – oznacza to, że płomień jest oddzielony od komory, w której umieszcza się żywność. Dzięki temu ogień nie ma kontaktu z jedzeniem, podobnie jak dym, odprowadzany przez komin. Ponieważ komora główna jest dodatkowo podzielona na dwie sekcje, w ten sposób można jednocześnie przygotowywać kilka potraw. Dzięki dużej pojemności da się za jednym zamachem przyrządzić wyśmienitą ucztę dla całej rodziny.

 

Piec do wypieku chleba opalany drewnem dzięki swojej specyficznej budowie jest w stanie błyskawicznie rozgrzać się do wysokiej temperatury. Jest gotowy do pracy w zaledwie kilka chwil. Działa bez porównania szybciej niż standardowe piekarniki czy tradycyjne piece. Do tego przez długi czas utrzymuje stałą temperaturę, umożliwiając wielogodzinne pieczenie różnych rodzajów ciasta.

 

Oferowane przez nas modele pieców do wypieku chleba to nowoczesny, niezwykle funkcjonalny sprzęt. Urządzenie tego typu zostało wynalezione 30 lat temu, jako alternatywa dla tradycyjnego pieca ogniotrwałego. Na przestrzeni lat było oczywiście odpowiednio udoskonalane, tak by mogło oferować najlepsze efekty, przy jak najprostszym użytkowaniu, montażu itp. Sprzęty dostępne w naszym sklepie stanowią optymalne połączenie tradycji z nowoczesnością. Ich producent, czyli słynna włoska firma FONTANA, jest jednym z liderów na rynku. Oferuje najnowocześniejsze rozwiązania oraz perfekcyjne, solidne, a zarazem gustowne wykonanie. 

 

Piec do chleba

 

Piec do chleba to niezwykle praktyczny sprzęt, który pozwala profesjonalnie, a przy tym łatwo, wygodnie i oszczędnie przygotowywać wyśmienite wypieki. Nasze urządzenia posiadają system, który pozwala zużywać proporcjonalnie mało drewna w stosunku do czasu pieczenia. Dzięki temu są wyjątkowo tanie w utrzymaniu, a zarazem ekologiczne – nie zużywają energii elektrycznej ani gazu.

Każdy piec do wypieku chleba z naszej oferty posiada liczne udogodnienia, które znacznie ułatwiają obsługę. Są wyposażone w m.in.:

 

  • oświetlenie wewnętrzne,
  • wentylację 12 V (transformator w zestawie),
  • termometr,
  • timer,
  • specjalne patelnie do gotowania,
  • grille do regulacji na 3 poziomach.

 

Sprzęt jest też oczywiście wykonany z najlepszych gatunkowo, ognioodpornych materiałów. Nasze piece chlebowe są niezwykle wytrzymałe nie tylko na ogień i zabrudzenia, ale też wilgoć czy uszkodzenia mechaniczne. Doskonale znoszą częste użytkowanie, a także nie straszne są im zmienne warunki atmosferyczne. Po sezonie oczywiście rozsądniej jest schować urządzenie do garażu, na strych lub w inne bezpieczne miejsce, ale dzięki temu będzie sprawdzać się bez zarzutu przez naprawdę długi czas.

 

Oferowane przez nas piece do chleba mają wiele zalet, które sprawiają, że inwestycja w taki sprzęt jest naprawdę opłacalna. Wśród nich można wymienić m.in.:

 

  • łatwy montaż – przenośny sprzęt jest zasilany drewnem, dlatego nie musi być podłączony do prądu ani gazu. Można bez problemu umieścić go w wybranym miejscu na zewnątrz, zgodnie ze swoimi preferencjami – wystarczy zastosować się do podstawowych zasad bezpieczeństwa (nie są potrzebne żadne pozwolenia itp.). Urządzenie jest gotowe do użycia, dlatego nie musi być składane przez fachowców;
  • mobilność – oferowane przez nas modele posiadają solidne kółka, które pomagają bez wysiłku przestawić je w dowolne miejsce. Pozwalają dowolnie zmieniać ustawienie urządzenia, a także ułatwiają przetransportowanie go w bezpieczne miejsce po sezonie. Szczególnie wygodny jest mobilny piec chlebowy na tarasie, który można swobodnie przestawiać, w zależności od aktualnych potrzeb;
  • łatwe czyszczenie – sprzęt tego typu nie wymaga żadnego specjalnego serwisowania. Jest prosty w obsłudze, a także w konserwacji. Boczne oraz tylne panele komory można bez problemu zdemontować, by następnie umyć je ręcznie albo włożyć do zmywarki. W przypadku komory spalania wystarczy regularnie usuwać popiół. Dodatkowo specyficzna konstrukcja urządzenia, która pozwala osiągać bardzo wysokie temperatury, doprowadza do całkowitego spalania resztek jedzenia oraz tłuszczu. Dzięki temu piec jest wolny od uporczywych zabrudzeń i w zupełności wystarczy przemywanie go wilgotną ściereczką;
  • możliwość gotowania kombinowanego – podwójny system wentylacji nie tylko dba o równomierne nagrzanie całej komory, ale też pomaga usuwać opary pełne zapachu i tłuszczu. Dzięki temu możliwe jest pieczenie chleba oraz jednoczesne przygotowywanie innych przysmaków, np. ryb, mięs czy warzyw. System nie dopuszcza do mieszania się aromatów, dlatego wszystkie potrawy zachowują swój smak i zapach;
  • równomierne rozprowadzanie ciepła – FONTANA jest jedyną firmą w branży, która wykonuje piece do chleba z komorą ze sklepieniem o tradycyjnym, zaokrąglonym kształcie. Modele tej marki są przez to nieco droższe, ale zdecydowanie lepiej działają i zapewniają najlepsze możliwe efekty. Dają gwarancję równo, dokładnie wypieczonych dań;
  • szybkie nagrzewanie – piec nagrzewa się do 300°C w zaledwie 30 minut. W ten sposób można zaoszczędzić sporo czasu i od razu przystąpić do pieczenia czy gotowania. Przy okazji urządzenie zużywa stosunkowo niewiele drewna, co zmniejsza koszty jego utrzymania.

 

Producent FONTANA słynie z nowoczesnych rozwiązań, pięknego designu oraz wysokiej jakości wykonania. Z tego względu każdy model jest odporny na promieniowanie UV, wilgoć, wysokie i niskie temperatury oraz inne zagrożenia. Piece do chleba z naszego katalogu są objęte gwarancją, a w razie potrzeby mogą być serwisowane przez najlepszych fachowców.

 

Piec chlebowy ogrodowy 

 

Piec chlebowy ogrodowy to wspaniała opcja nie tylko dla zawodowych kucharzy, ale też dla wszystkich pasjonatów-smakoszy i miłośników gotowania. Proponowane przez nas urządzenia są przeznaczone do montażu na zewnątrz – można umieścić je np. na tarasie lub w ogrodzie. Nie zajmują wiele miejsca, a w razie potrzeby da się je szybko przestawić. Każdy, kto wie jak niesamowicie pachnie i smakuje chleb z pieca do pizzy, na pewno będzie zainteresowany takich urządzeniem.

 

Pieczenie na świeżym powietrzu to niezwykle relaksujące zajęcie, które może świetnie urozmaicić czas wolny. Wypiekanie własnego chleba oraz przygotowywanie innych potraw powinno wejść w nawyk każdemu, kto chce się zdrowo, świadomie odżywiać. To również doskonała rozrywka oraz atrakcja dla gości, zaproszonych na grilla czy inne przyjęcie. Widok świeżych potraw, podawanych dosłownie prosto z rusztu, robi świetne wrażenie oraz doskonale pobudza apetyt.

 

Stylowy design naszych pieców chlebowych ogrodowych dodatkowo sprawia, że sprzęt w pewien sposób stanowi oryginalną ozdobę tarasu, altany, pergoli czy tzw. kuchni letniej. Nasze urządzenia są nie tylko niezwykle funkcjonalne, ale też estetyczne, dlatego wspaniale się prezentują. Przy tym są wykonane z odpornych, dobrych gatunkowo materiałów (m.in. stali nierdzewnej), dlatego zachowują swój wygląd przez wiele długich lat – nawet przy intensywnym użytkowaniu.

 

Piec chlebowy w ogrodzie jest funkcjonalnym urządzeniem, a przy okazji ciekawym urozmaiceniem aranżacji. Do tego wbrew pozorom nie wymaga specjalnego traktowania. Jeśli jest osłonięty przed opadami, może przebywać na zewnątrz przez cały sezon. W przeciwnym razie, mobilny piec chlebowy da się w kilka chwil, bez wysiłku przetransportować w inne miejsce. Kiedy więc biesiadników zaskoczy np. letni deszcz, wystarczy przestawić go pod zadaszenie – dzięki kółkom nie będzie to stanowiło większego problemu. 

 

W sezonie jesienno-zimowym ogrodowe piece chlebowe powinno się oczywiście przechowywać, np. w garażu, na strychu, w piwnicy czy w szopie w ogrodzie. Wtedy jednak wystarczy dokładnie go wyczyścić oraz owinąć folią czy nałożyć na niego inną osłonę. Jeśli będzie zabezpieczony przed mrozem, wilgocią i innymi szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, będzie w pełni sprawny oraz zachowa estetyczny wygląd przez długi czas.

 

Piec chlebowy na zewnątrz z zamysłu jest bardziej odporny na czynniki atmosferyczne, np. promieniowanie UV, a także uszkodzenia mechaniczne. Prawidłowo użytkowany nie powinien sprawiać żadnych kłopotów. Niesprzyjające okoliczności, np. nieszczęśliwy przypadek, pomyłka, niedopatrzenie albo intensywna eksploatacja, mogą jednak doprowadzić do tego, że dojdzie do awarii czy uszkodzenia urządzenia. W tej sytuacji nasi Klienci mogą liczyć na pełne wsparcie. Prowadzimy serwis oferowanych przez nas sprzętów, dlatego wystarczy jeden telefon, by uzyskać niezbędną pomoc. Fachowcy przyjadą pod wskazany adres, by szybko uporać się z usterką albo w razie potrzeby zabrać urządzenie do warsztatu. Błyskawicznie dostarczamy również części zamienne.

 

Profesjonalny piec do wypieku chleba

 

Profesjonalny piec do wypieku chleba pozwala osiągnąć zupełnie inne walory smakowe i zapachowe. Uważnie wyselekcjonowaliśmy urządzenia, które są przeznaczone do użytku domowego, ale z powodzeniem mogłyby być wykorzystywane w najlepszych restauracjach. Ich parametry oraz jakość wykonania zadowolą najbardziej wymagających Klientów.

 

Piec chlebowy do ogrodu to nie tylko kaprys dla zapalonych kucharzy i miłośników pieczenia. Mistrzowie kuchni są zgodni co do tego, że przyrządzanie potraw na ogniu drzewnym zapewnia najlepsze możliwe rezultaty, które docenią prawdziwi koneserzy. Taki sposób przygotowywania dań jest przy okazji najbardziej ekologiczny i zdrowy – wysokie temperatury w krótkim czasie doprowadzają do silnej redukcji tłuszczu. 

 

Przy tym obsługa pieca chlebowego wcale nie jest skomplikowana. Wystarczy odpowiednia ilość dobrego gatunkowo drewna (najlepiej buk, wiśnia albo czereśnia) i można przystąpić do działania. Do każdego produktu dołączona jest też szczegółowa instrukcja – po zapoznaniu się z nią sprzęt nie będzie miał żadnych tajemnic.

 

Z pomocą profesjonalnego pieca do wypieku chleba można wypiekać również wiele innych przysmaków, dla których bazą jest specjalnie przygotowane ciasto, takich jak m.in.:

 

  • włoskie pizze,
  • szwajcarskie gratin,
  • niemieckie flamkuchen,
  • liguryjske farinaty,
  • gruzińskie chaczapuri.

 

Sprzęt doskonale nadaje się też do przyrządzania innych pieczyw i ciast, a także mięs, ryb, owoców morza, warzyw, serów itp. Z tego względu będzie wręcz idealny podczas imprez w ogrodzie.

W zestawie z piecem do wypieku chleba nasi Klienci otrzymują m.in.:

 

  • płyty szamotowe – idealne do wypiekania chleba, ale też pizzy. Wyrabiane ze specjalnie wytwarzanej ceramiki, niezwykle odporne na ogień i wysokie temperatury. Z takich materiałów buduje się najlepsze piece, kominki itp.;
  • Obszerne tace – można na nich pomieścić dużą ilość mięs, ryb, warzyw itp.;
  • Ruszty grillowe – doskonałe do pieczenia oraz grillowania rozmaitych potraw.

 

Dodatkowo oferujemy również szereg przydatnych akcesoriów do pieców do pizzy i chleba, takich jak m.in. łopaty, szczotki czy wybieraki.

 

W razie problemów z doborem odpowiedniego modelu urządzenia, nasza wykwalifikowana obsługa chętnie służy pomocą. Wyczerpująco odpowie na pytania, objaśni poszczególne parametry itp. Do tego doradzi, który piec do pizzy i chleba najlepiej sprawdzi się w danym przypadku, tak by na pewno spełnił wszystkie oczekiwania.

 

Dlaczego warto zainwestować w piec chlebowy do ogrodu?

 

Wiele osób marzących o własnym, przydomowym piecu decyduje się na jego budowę od podstaw. W ten sposób można go całkowicie spersonalizować, ale takie przedsięwzięcie to nie lada wyzwanie. Jeśli chce się postawić piec chlebowy do pizzy i innych przysmaków, ma się do wyboru dwie opcje:

 

  • zlecenie realizacji firmie specjalizującej się w budowaniu takich instalacji,
  • samodzielną budowę.

 

Pierwszy wariant jest wyjątkowo kosztowną inwestycją. Taki piec będzie może wyjątkowo estetyczny i funkcjonalny, ale dużym minusem jest to, że nie da się go przestawić. W związku z tym trzeba z rozwagą wybrać miejsce na jego budowę. Ponieważ nie można go schować, a jedynie da się go ewentualnie bardziej lub mniej doraźnie osłonić przed np. śniegiem, po czasie zacznie szybko niszczeć. Oczywiście takie piece mają też swój urok, ale z czasem konieczna może być renowacja czy nawet odbudowa, która naraża na kolejne wydatki.

 

Druga opcja jest może i nieco tańszym wyjściem, ale zdecydowanie trudniejszym. Stworzenie projektu czy konieczność zdobycia odpowiednich materiałów oraz narzędzi wcale nie są najbardziej kłopotliwymi kwestiami. W internecie da się znaleźć wiele wzorów oraz szczegółowych poradników, ale nawet doświadczeni majsterkowicze mogą mieć problem z postawieniem własnego pieca chlebowego. Przy tym trzeba jeszcze mieć na względzie, że nieprawidłowo wykonany może być niefunkcjonalny czy nawet potencjalnie niebezpieczny.

 

Mobilne piece chlebowe do ogrodu to zdecydowanie najbardziej wygodne, uniwersalne i opłacalne rozwiązanie. Inwestycja w taki sprzęt to z reguły mniejszy wydatek, a przy okazji zyskuje się urządzenie, które da się przestawiać i transportować w dowolne miejsce. Dzięki temu po czasie można bez żadnych ograniczeń pozwolić sobie np. na gruntowne przearanżowanie ogrodu.

 

Piece chlebowe do ogrodu na kółkach są także doskonałą opcją dla osób, które nie mają pewności, czy na pewno będą regularnie korzystać z takiego sprzętu. Zdarza się, że nawet najbardziej żywe zainteresowanie z czasem zaczyna się nudzić. Niektórzy mogą też w wyniku różnych okoliczności np. nie mieć czasu na wypiekanie własnego chleba i przyrządzanie potraw na zewnątrz. Wtedy sprzęt ewentualnie bez problemu można komuś oddać albo sprzedać, przy okazji odzyskując część wydanych pieniędzy.

 

Niezależnie od tego, czy planuje się często korzystać z pieca chlebowego, czy tylko okazjonalnie wystawiać go np. na imprezy na tarasie, urządzenia z naszej oferty z pewnością doskonale spełnią swoje zadanie. Z ich pomocą można rozwijać albo dopiero rozbudzić swoją pasję do pieczenia i gotowania, zachwycając się unikalnymi smakami oraz aromatami. Przy tym ma się pewność, że korzysta się z najlepszego sprzętu na rynku.

 

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą pieców chlebowych od renomowanej włoskiej firmy FONTANA. W razie pytań zachęcamy do kontaktu – nasza doświadczona obsługa wszystko wyjaśni oraz rozwieje ewentualne wątpliwości. Marzyłeś o tym, by mieć piec chlebowy w domu? Zainwestuj w profesjonalny sprzęt, dzięki któremu na nowo odkryjesz smak pieczywa oraz wielu innych potraw!

Zobacz nasze inspiracje

Wysokość szafek kuchennych, czyli jak zaplanować komfortową kuchnię?

Projektujesz kuchnię i zastanawiasz się, jakie wymiary szafek będą najlepsze? Nie wiesz, co czy powinny być dostosowane do sprzętu AGD, a może na odwrót? Dowiedz się, czym należy się…
Zobacz więcej

Sprzęt AGD w kuchni – w jakich kolorach?

Projektując kuchnię koniecznie trzeba mieć na względzie jej kolorystykę. Znaczenie ma jednak nie tylko odcień farby na ścianach czy wykończenia szafek. Bardzo ważne jest odpowiednie dobrane urządzeń,…
Zobacz więcej

Kuchnia premium dla wymagających klientów

Masz większe wymagania co do gotowania? Potrzebujesz profesjonalnego sprzętu. Jak rozpoznać, że dany model spełni wszystkie Twoje oczekiwania? Wyjaśniamy, jaka powinna być kuchnia premium dla…
Zobacz więcej