Płyta gazowa do zabudowy jest podstawowym urządzeniem, w które wyposażona jest każda kuchnia. Wykorzystywana do smażenia i gotowania, a także do podgrzewania. Prócz płyt gazowych, w domowych kuchniach wykorzystuje się również płyty indukcyjne. Jak dobrać, odpowiednią płytę gazową, co może się w nich zepsuć, jak je czyścić i jak o nie dbać. O tym jest ten artykuł.

 

LOFRA | Płyta gazowa – podstawy konstrukcji i budowy

 

Płyta gazowa do zabudowy, to urządzenie stosunkowo proste w konstrukcji. Tak naprawdę, producenci zdecydowanie więcej uwagi poświęcają płytom indukcyjnym, niż gazowym, których konstrukcja nie zmieniła się wiele od dłuższego już czasu. Jedynie stosuje się w nich nowsze podzespoły.

 

Sama płyta gazowa czy to do zabudowy czy też wolnostojąca, składa się z głównej płyty konstrukcyjnej. Najczęściej jest to tłoczona, żaroodporna blacha grubości 3 mm, lub nieco grubsza. Tłoczenia mają na celu możliwość zamontowania podzespołów danego palnika, a także usztywnienia samej konstrukcji.

 

W blasze wykonywane są otwory, w które wkładany jest palnik oraz wszystkie podzespoły palnika. Domowe płyty gazowe, posiadają najczęściej cztery takie otwory, natomiast płyty gazowe stosowane w branży gastronomicznej – 6 lub więcej.

 

Palnik składa się z:

  • elementów konstrukcyjnych, takich jak kołpak, kielich, kolanko i system mocujący,
  • elementów odpowiedzialnych za przekazywanie i utrzymanie płomienia, czyli termopary oraz dyszy,
  • elementów kontrolujących i regulujących, takich jak pilot, mocowanie pilota i mieszalnik.

 

Sama konstrukcja palnika nie jest specjalnie wymagająca, temu też urządzenie to nawet jeśli ulegnie uszkodzeniu, łatwo i tanim kosztem można je naprawić.

 

LOFRA | Konserwacja, serwis oraz czyszczenie płyt gazowych

 

Płyty gazowe, czy to wolnostojące czy też do zabudowy mają jedną, podstawową wadę. Wymagają bardzo regularnego czyszczenia i konserwacji. Niestety, ale sam gaz, który dostarczany jest do naszych domów jest nieco zanieczyszczony. Ponadto, w przypadku gotowania, zawsze wydzielają się substancje, które silnie zanieczyszczają całą kuchnię.

 

Płyta gazowa do zabudowy narażona jest na działanie tłuszczu, kawałków żywności oraz innych, zanieczyszczeń. Z tego też powodu, musi być regularnie czyszczona.

 

Prócz samego czyszczenia samej płyty konstrukcyjnej, bardzo ważne jest dbanie o czystość palnika. Jeżeli mamy obawy, co do czyszczenia palnika gazowego, można skorzystać z usług fachowca, jednak w sieci można znaleźć sporo informacji na temat bezpiecznego czyszczenia palników w kuchenkach gazowych.

 

Czyszczenie można przeprowadzić raz na 2-3 miesiące. Konserwację natomiast warto przeprowadzić raz na rok. Konieczne jest sprawdzenie i udrożnienie dyszy, kontrola termopary oraz mieszalnika. Sprawdzenie docisku magnetycznego. Konserwacji powinien dokonać specjalista, który nie tylko ma wiedzę mechaniczną, ale również potrafi umiejętnie obchodzić się z urządzeniami gazowymi.

 

Ze względu na trudność, jaką często sprawia czyszczenie płyt gazowych, producenci poszli krok dalej. Stworzone zostały specjalne płyty gazowe, ze szklaną powierzchnią. Odpowiednio wzmocnione szkło nagrzewa się pod wpływem gazu, a całkowicie płaska powierzchnia jest łatwa, jeśli chodzi o utrzymanie w czystości.

 

 

Płyta gazowa do zabudowy lofra.pl