Piec do pizzy ogrodowy
Kochasz smak włoskiej kuchni? Od dzisiaj jej królową, czyli idealnie wypieczoną pizzę na cienkim cieście z ulubionymi dodatkami, możesz przyrządzić własnoręcznie. Piec do pizzy ogrodowy opalany drewnem oraz grill pomogą Ci przekształcić taras w funkcjonalną kuchnię rodem z włoskiej Kampanii. Sprawdź naszą ofertę, by poczuć się jak prawdziwy pizzaiolo!
Piec do pizzy ogrodowy
Piec do pizzy ogrodowy to niezwykle wygodny element wyposażenia, który pozwala jeszcze pełniej cieszyć się pysznym smakiem włoskich specjałów. Dzięki niemu można spędzać miły czas z bliskimi przy wyjątkowo przyjemnej atrakcji, jaką jest gotowanie na świeżym powietrzu. W naszej ofercie dostępne są sprzęty najwyższej jakości od włoskiego producenta, specjalizującego się w wytwarzaniu takich sprzętów.
Proponowane przez nas piece ogrodowe do pizzy opalane drewnem są przeznaczone są do montażu na zewnątrz – na tarasie, patio czy bezpośrednio na trawniku w ogrodzie. Wysokiej klasy sprzęt działa na zasadzie opatentowanej technologii ForninoxTM, łączącej doskonałe właściwości fizyczne gotowania i pieczenia na cegle. Dzięki temu oferuje doskonałe parametry oraz możliwości techniczne.
Do tego obudowa każdego urządzenia wykonana jest ze stali. Solidny, odporny na uszkodzenia oraz rozmaite czynniki zewnętrzne materiał, a także odpowiednio dostosowana konstrukcja zapewniają piecom dużą odporność na naprężenia termiczne i mechaniczne spowodowane wysokimi temperaturami. Wysoka jakość wykonania pieca do pizzy ogrodowego sprawia, że doskonale znosi ekspozycję na zmienne warunki atmosferyczne, w tym m.in. wilgoć, promieniowanie UV czy wysokie/niskie temperatury.
Piece do pizzy ogrodowe nie są skomplikowanymi urządzeniami. Ich konstrukcja jest stosunkowo prosta, bowiem opiera się o dwie komory, a właściwie palenisko oraz komorę. Ze względu na to, że piec jest zasilany głównie drewnem, palenisko jest oddzielone od komory grzewczej, a samo ciepło dociera albo przez niewielkie otwory, albo też poprzez nagrzewanie specjalnych cegieł szamotowych.
W komorze pieczenia następuje wypiek, gdzie temperatura może z powodzeniem osiągnąć nawet 500 stopni Celsjusza. Oczywiście, nagrzanie się pieca ogrodowego chwilę trwa, jednak profesjonalny sprzęt po około 20 minutach powinien osiągnąć właśnie taką temperaturę w komorze pieczenia.
Warto też zwrócić uwagę na to, że potrawy przyrządzone w piecu na drewno mają intensywny, głęboki smak i aromat, których osiągnięcie w tradycyjnym piekarniku jest niemożliwe. Najlepsi pizzaiolo (specjaliści od pizzy) są zgodni co do tego, że przysmak ten powinno się przygotowywać właśnie w ten sposób. Nasze piece ogrodowe do pizzy pozwalają więc na nowo odkryć tę znaną i lubianą potrawę, w możliwie najbardziej autentycznym, włoskim wydaniu.
Doskonałą alternatywą dla urządzeń opalanych drewnem są grille ogrodowe zasilane gazem, również dostępne w naszej ofercie. W sprzedaży znajdują się zgrabne modele montowane bezpośrednio na powierzchni nośnej oraz warianty osadzone na mobilnej podstawie z kółkami, wyjątkowo łatwe w przestawianiu. Przy tym wszystkie urządzenia wyposażone są w stalową kopułę umożliwiającą osiąganie wysokich temperatur przy minimalnym zużyciu gazu.
Ogrodowy piec do pizzy
Ogrodowy piec do pizzy zgodnie z nazwą jest przystosowany głównie do przyrządzania tego słynnego włoskiego smakołyku, ale z powodzeniem można wykorzystywać go także do wielu innych celów. Dzięki temu jest wyjątkowo funkcjonalnym, praktycznym urządzeniem. Doskonale sprawdza się na spotkaniach towarzyskich, rodzinnych kolacjach/obiadach czy po prostu przy okazji weekendowego odpoczynku na świeżym powietrzu.
Taki piec można zbudować samodzielnie, ale przedsięwzięcie to jest czasochłonne i pracochłonne, a do tego kosztowne. Jeżeli nie posiada się odpowiedniej wiedzy w tym zakresie albo nie ma się czasu i ochoty na podejmowanie takich wyzwań, rozsądniej jest kupić gotowy sprzęt. Wtedy ma się pewność, że będzie idealnie wykonany, funkcjonalny, estetyczny oraz bezpieczny.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych Klientów, oferujemy szeroki wybór ogrodowych pieców do pizzy różniących się od siebie konstrukcją, rodzajem zasilania oraz wielkością. W urządzeniach można poddać równomiernej obróbce cieplnej również wiele innych produktów spożywczych i dań, m.in. pieczywo, mięsa, ryby, owoce morza, warzywa czy zapiekanki.
Piece do pizzy ogrodowe przypominają w swojej budowie profesjonalny sprzęt, który zasila się z reguły za pomocą drewna. Różnica jednak polega na tym, że modele do wykorzystania na zewnątrz posiadają otwartą komorę pieczenia. Przez to można w nich bez problemu piec oraz grillować rozmaitą żywność.
Ogrodowy piec do pizzy jest urządzeniem bardzo uniwersalnym. Doskonale sprawdzi się także w przypadku osób na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Jest szczególnie przydatny w sezonie wiosenno-letnim, ale z powodzeniem można go też wykorzystywać jesienią, gdy pogoda dopisuje.
Ogrodowy piec do pizzy opalany drewnem
Ogrodowy piec do pizzy opalany drewnem to nie tylko niezwykle praktyczne urządzenie, ale też świetna ciekawostka kulinarna. Taki sprzęt wystawiony na tarasie czy nawet bezpośrednio na trawniku świetnie wygląda i z pewnością zaintryguje Twoich gości. Dokładanie polan również jest relaksującym zajęciem, a dźwięk trzaskającego drewna dodatkowo pomaga się odprężyć. Przy tym urządzenie tego typu sprawia, że od razu zyskuje się dostęp do pysznego jedzenia, bez konieczności brudzenia piekarnika, a także bez dymu, zapachu gazu, gorąca i innych niedogodności. W naszej ofercie dostępne są modele wysokiej jakości, które są wydajne oraz całkowicie bezpieczne.
Największą zaletą ogrodowego pieca do pizzy jest to, że można go zasilać drewnem. Potrawy przygotowane w ten sposób zyskują unikalny, zachwycający smak. Najlepszym paliwem jest drewno liściaste i owocowe. Wówczas, wszystkie przysmaki przyrządzane w takim piecu są dodatkowo bardzo aromatyczne. Co więcej, dobre gatunkowo drewno (w szczególności buk, wiśnia, czereśnia) pali się zdecydowanie wolniej i jednocześnie zapewnia długotrwałe utrzymywanie się wysokiej temperatury (jest bardziej kaloryczne).
Ogrodowe piece do pizzy opalane drewnem posiadają tak naprawdę dwie komory. Jedna z nich służy do pieczenia pizzy, ciast, wyrobu placków, zapiekanek oraz wszystkiego, co powinno odbywać się w określonej temperaturze, ale bez udziału bezpośredniego ognia. Druga komora służy z kolei do grillowania. W niej można z powodzeniem przygotowywać warzywa, mięsa, sery, a nawet zapiekać na ogniu ziemniaki, co również jest domeną polskiej kuchni. W ten sposób często da się przygotowywać dwa rodzaje żywności na raz, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu.
Polacy uwielbiają pizzę. Według wielu statystyk, to właśnie ten przysmak jest daniem importowym, które najlepiej przyjęło się na polskich stołach. Nic dziwnego – pizza jest nie tylko pyszna, ale również bardzo pożywna, a ponadto stosunkowo łatwa do przyrządzenia. Dla wielu osób jest tak powszechnym i lubianym daniem, że pasjonaci regularnie sami są przygotowują, zgłębiając tajniki np. neapolitańskich receptur. Piec do pizzy ogrodowy jest wręcz idealnych sprzętem dla takich koneserów. Dzięki niemu miłośnicy grillowania zyskują możliwość pieczenia własnej pizzy, a także przygotowywania wielu innych, przepysznych potraw z pieczywa, mięs, ryb, warzyw, serów itp.
Piece ogrodowe
Duży, przydomowy ogród, a może działka? Wszędzie tam Polacy uwielbiają grillować, relaksując się i rozkoszując pysznym jedzeniem. Ten amerykański trend już wiele lat temu na dobrze zakorzenił się w naszej kulturze. Grillowanie nie jest bowiem zwykłą czynnością, która polega na przygotowaniu posiłku, zjedzeniu go i rozejściu się. Coraz więcej Polaków uwielbia spędzać tak czas towarzysko, wspólnie z rodziną czy przyjaciółmi. Grill nie musi przy tym być misą z rusztem – coraz większą popularnością cieszą się piece ogrodowe z funkcją grilla, które dają wiele więcej możliwości, świetnie wyglądają oraz zapewniają pyszny smak i aromat potraw.
Piękny ogród, taras, patio, pergola itp. to doskonałe miejsca, w których można wygodnie i komfortowo odpocząć, ale również przygotować posiłek. Grillowanie to domena Polaków – rozpoczyna się wraz z pierwszymi, ciepłymi dniami, a kończy się wraz z późną jesienią. Zajęcie to jest tak popularne, że powstało już sporo odmian klasycznego wariantu, czyli typowo amerykańskiego barbecue. Istnieje wiele innych, równie ciekawych pomysłów na grill w ogrodzie.
Na południu Europy, gdzie gastronomia poza kuchnią jest bardzo rozwinięta, spotyka się:
- wędzarnie ogrodowe, które w Polsce już stają się popularne,
- kuchenki ogrodowe, zasilane energią elektryczną lub gazem,
- ogrodowe piece do pizzy, popularne szczególnie we Włoszech, a w Polsce póki co spotykane głównie w restauracjach,
- piece ogrodowe do zapiekanek oraz innych potraw, a także ruszty, popularne na Bałkanach, w Hiszpanii czy Francji.
W naszym kraju moda na montaż tego typu urządzeń dopiero się pojawia, ale już można zaobserwować ich rosnącą popularność. Szczególne zainteresowanie wzbudzają piece do pizzy ogrodowe, gdyż danie to jest bardzo popularne w naszym kraju, a możliwość przyrządzenia go podczas ogrodowej biesiady to niezwykle kusząca opcja. Po pandemii coraz chętniej spędza się czas na świeżym powietrzu z bliskimi, doceniając proste przyjemności.
W naszym sklepie dostępne są modele przeznaczone do ustawienia na powierzchni nośnej oraz przenośne piece-grille osadzone na kółkach. Zbudowane są z trwałych materiałów, które łatwo utrzymać w nienagannej czystości i które nie niszczeją pod wpływem ekspozycji na zmienne warunki pogodowe. Każdy model łączy w sobie maksymalną funkcjonalność i łatwość obsługi z dopracowaną estetyką.
Prosty przepis na pizzę z pieca ogrodowego
Pizza z pieca ogrodowego jest przepyszna, a przyjemność z delektowania się tym przysmakiem jest tym większa, gdy samodzielnie się go przygotowało. W książkach kucharskich i w Internecie można znaleźć masę prostych przepisów, dlatego każdy powinien sobie bez problemu z tym poradzić. Praktyka czyni mistrza, ale na początek warto zacząć od nieskomplikowanych receptur.
Przyrządzanie pizzy można podzielić na kilka etapów, są to:
- przygotowanie ciasta pod pizzę,
- uszykowanie dodatków,
- połączenie składników i ciasta w całość,
- obróbka termiczna, czyli innymi słowy – upieczenie pizzy.
Jeśli chodzi o samo ciasto, robi się je stosunkowo łatwo: wystarczy mąka, jajka i woda oraz kilkanaście minut ugniatania. Nic nie stoi też na przeszkodzie w zakupie gotowego „spodu na pizzę”. W sklepach można znaleźć wiele produktów tego typu, w tym też warianty z całkiem dobrym składem, bez konserwantów, barwników i innych sztucznych dodatków.
Dobór składników układanych na cieście to już większa dowolność, dlatego osoba przygotowująca pizzę może kierować się swoimi preferencjami, jak również upodobaniami swoich bliskich. Można na niej położyć m.in. ser, mięso, warzywa, ryby, owoce morza czy grzyby.
Połączenie składników i ciasta w całość, to ostatni krok przed włożeniem pizzy do pieca ogrodowego. Dlaczego jednak warto korzystać z takiego sprzętu, kiedy posiada się piekarnik? Najlepsze pizzerie wydają masę pieniędzy na dobrej jakości piece, by gotowe danie jak najlepiej smakowało, pachniało i wyglądało. Nasze piece do pizzy ogrodowe to sprzęt specjalistyczny dostosowany do warunków prywatnych, dlatego pozwalają uzyskać smak znany z najlepszych włoskich pizzerii przy własnym domu.
Przygotowując smaczną, świeżą pizzę, prosto z ogrodowego pieca, z pewnością zdobędziesz uznanie nie tylko domowników, ale i wszystkich innych, którzy zostali zaproszeni na biesiadę. Do tego możesz dostosować ją do konkretnych preferencji kulinarnych czy diety (np. wegańskiej). To wygodne, tanie, a przede wszystkim niezwykle przyjemne.
Piece ogrodowe do pizzy
Piece ogrodowe do pizzy posiadają wiele zalet. Pomijając uniwersalność, użytkowanie ich wiąże się z:
1. Możliwością przygotowywania naprawdę aromatycznych potraw,
2. Wygodą przyrządzania potraw (konstrukcja pieców niejako eliminuje ryzyko przypalenia się dania, na przykład w wyniku powstania nadmiernego ognia),
3. Przygotowania jednocześnie potraw pieczonych i grillowanych,
4. Bardzo tanim użytkowaniem (drewno jest surowcem relatywnie niedrogim).
Jak każde urządzenie, które ma sporo zalet, piec ogrodowy do pizzy posiada również pewne wady, są to:
1. Konieczność regularnego czyszczenia pieca (przewód kominowy musi być czysty, a spalanie drewna generuje dużą ilość sadzy),
2. Piec zajmuje dosyć sporo miejsca w porównaniu do typowego grilla,
3. Urządzenie musi mieć odpowiedni fundament, by mogło prawidłowo generować ciepło, a także by było na pewno stabilne i bezpieczne.
Poza tymi kilkoma wadami, jest to sprzęt wręcz idealny. Z całą pewnością sprawdzi się doskonale zarówno w ogrodzie przydomowym, jak i na działce. Takie piece są zresztą wykorzystywane nie tylko w warunkach prywatnych – są niezwykle popularne w restauracjach. W ogródkach lokali wystawia się specjalne modele dedykowane profesjonalnej gastronomii.
Wiele restauracji w dzisiejszych czasach decyduje się na tego typu inwestycje, czyli kupno ogrodowego pieca do pizzy, czy też specjalnej kuchenki do gotowania na zewnątrz. Ludzie lubią tak jeść, a w dobie pandemii znacząco zwiększyła się chęć konsumowania posiłków poza zamkniętymi pomieszczeniami. Skoro restauracje inwestują w tego typu sprzęt, to również warto zaopatrzyć się w niego we własnym domu, oczywiście jeśli do dyspozycji ma się odpowiednie miejsce na ogrodzie, tarasie itp.
Jednym z istotnych elementów naszej oferty jest wyposażenie dla pizzerii. Od lat specjalizujemy się w zaopatrywaniu restauracji serwujących pizzę w wysokiej jakości sprzęt i urządzenia, jednocześnie dostarczając rozwiązania, które wyprzedzają konkurencję. Lofra nie zapomina jednak o Klientach indywidualnych – nasze piece ogrodowe do pizzy to coś, co zachwyci każdego kucharza-pasjonata szczególnie lubiącego włoskie smaki.
Jak wybrać piec ogrodowy do pizzy?
Piec ogrodowy do pizzy z pewnością jest nietuzinkowym rozwiązaniem w prywatnym domu, nie oznacza to jednak, że montaż takiego pieca to pomysł na wyrost. Jeżeli ktoś naprawdę lubi grillowanie, to takim piecem sprawi frajdę nie tylko sobie, ale również swojej rodzinie, znajomym i wszystkim gościom, którzy ze smakiem zjedzą pizzę opiekaną drewnem.
Kiedy podejmie się decyzję o zakupie takiego urządzenia, warto mieć ma względzie to, by piec ogrodowy był dopasowany do konkretnych potrzeb. Dla przykładu, wybór zbyt dużego sprzętu to nie tylko wysoki koszt (zakupu i utrzymania), ale również konieczność zajęcia sporego obszaru oraz niewykorzystany potencjał. Zbyt mały model z kolei nie pozwoli w pełni cieszyć się ogrodowymi kulinariami. Trzeba więc zwrócić uwagę na to, dla ilu osób chce się gotować, jak często zaprasza się gości itp.
Nie bez znaczenia jest też oczywiście to, ile miejsca ma się do dyspozycji. Sprzęt musi być ustawiony tak, by dało się z niego bez problemu korzystać, z zachowaniem wszystkich zasad bezpieczeństwa. Ogrodowy piec do pizzy, a także kawałek blatu oraz podstawowe umeblowanie pozwolą przygotować pyszny posiłek dla rodziny czy gości na świeżym powietrzu.
Niezwykle ważną kwestią jest też zasilanie pieca ogrodowego do pizzy. W naszej ofercie dostępne są modele na drewno oraz gaz. Oba rozwiązania mają swoje plusy oraz minusy. Warto przeanalizować wszystkie „za i przeciw”, zanim podejmie się ostateczną decyzję.
Do zalet ogrodowego pieca do pizzy opalanego drewnem można zaliczyć m.in.:
- możliwość obróbki termicznej wielu różnych dań,
- tania eksploatacja,
- wygodna obsługa,
- wyjątkowy smak i aromat potraw.
Wśród wad wymienia się zazwyczaj m.in.:
- przymus regularnego czyszczenia oraz konserwacji,
- brak możliwości precyzyjnej kontroli temperatury.
Bardzo popularną opcją są także piece ogrodowe na gaz. Są nieco łatwiejsze w obsłudze, dlatego mają wielu zwolenników. Za ich wyborem przemawiają m.in.:
- wysoka wydajność użytkowa,
- szybkie nagrzewanie się i pieczenie,
- wygodna regulacja temperatury.
Na minus można jednak zaliczyć:
- wymóg regularnych przeglądów,
- większe zagrożenie (gaz bywa niebezpieczny),
- możliwe kłopoty związane z podłączeniem do butli,
- rosnące ceny gazu.
Niezależnie od tego, która opcja bardziej przypadnie Ci do gustu – oba warianty znajdziesz w sklepie Lofra. W razie potrzeby chętnie służymy pomocą. Nasza doświadczona obsługa dokładnie omówi dostępne modele, a także doradzi, która opcja najlepiej sprawdzi się w Twoim przypadku.
Istotnym kryterium wyboru jest również jakość wykonania sprzętu. Takie urządzenie powinno być funkcjonalne, ale też wytrzymałe i odporne na intensywne użytkowanie oraz zmienne warunki atmosferyczne. Nasze modele pieców ogrodowych są wykonane z wyłącznie dobrych gatunkowo materiałów, m.in. stali nierdzewnej czy nowoczesnych tworzyw sztucznych. Przez długi czas zachowują idealny wygląd oraz właściwości. Są niezawodne i wykazują długą żywotność, dlatego ich zakup to inwestycja na lata.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą naszych pieców do pizzy ogrodowych. Masz jakieś pytania? Skontaktuj się z nami! Zdecyduj się na profesjonalny, funkcjonalny, wytrzymały oraz wyjątkowo bezpieczny sprzęt, który pozwoli Ci cieszyć się pysznym smakiem pizzy na świeżym powietrzu!