O ile płytę kuchenki przemywa się z zabrudzeń dość często, o tyle piekarnik zdecydowanie rzadziej jest poddawany gruntownemu czyszczeniu. Co więcej, nie wszyscy pamiętają o regularnym usuwaniu przypalonych resztek czy odprysków z tłuszczu i sosu. Jeśli jednak sprzęt ma być higieniczny i w pełni sprawny, należy regularnie o niego dbać, poprzez dokładne zmywanie zabrudzeń. Wyjaśniamy, jak wyczyścić piekarnik!

Jak umyć brudny piekarnik?

Podstawą przy myciu piekarnika jest wyjęcie wszystkich ruchomych elementów z komory, takich jak m.in. blachy, rożna czy kratki. Oczywiście je również należy dokładnie wyczyścić i osuszyć. W niektórych przypadkach da się także zdemontować drzwi i szyby, co znacznie ułatwia dotarcie do wszelkich szczelin. Nie zawsze jest to jednak możliwe, dlatego należy sprawdzić instrukcję i zalecenia producenta.

Metod usuwania zabrudzeń jest wiele. Na rynku dostępnych jest duży wybór specjalnych środków chemicznych przeznaczonych do czyszczenia piekarników, także w wariantach ekologicznych. Wiele osób obawia się jednak stosowania takich preparatów, ze względu na ich potencjalną szkodliwość. W praktyce takie produkty mają tak dostosowane składy, że powinny być całkowicie bezpieczne. Niektóre mogą jednak powodować podrażnienie skóry. Często konieczne jest też dokładne wytarcie resztek, co bywa kłopotliwe i pracochłonne.

Domowe metody na czyszczenie piekarnika

Istnieje wiele sprawdzonych, domowych metod na czyszczenie piekarnika. Są tanie, skuteczne, ekologiczne i całkowicie bezpieczne – dla użytkownika, a także dla mytych powierzchni.

Popularnym sposobem jest korzystanie z roztworu octu z wodą w proporcji 1:1. Doskonale radzi sobie z przypalonymi resztkami, tłustymi plamami oraz osadami. Błyskawicznie odparowuje, a także nie przenika do potraw. Ma co prawda dość nieprzyjemny zapach, ale szybko się ulatnia.

Roztworem wody z octem należy dokładnie spryskać wnętrze piekarnika oraz inne elementy (np. blachy), a następnie pozostawić na kilka minut. Mieszanka zmiękczy brud i pomoże łatwiej go usunąć. Po wszystkim wystarczy przetrzeć całość czystą, wilgotną ściereczką.

Kolejnym przydatnym środkiem jest soda oczyszczona. Proszek posiada właściwości czyszczące, a także lekko ścierne. Dzięki temu jest skuteczna w przypadku uporczywych zabrudzeń, ale też nieprzyjemnych zapachów. Podczas czyszczenia wystarczy zastosować pastę z dużej ilości sody i dodatku wody. Po rozprowadzeniu jej we wewnętrzu piekarnika powinno się odczekać przynajmniej 2 godziny (można nawet zostawić całość na całą noc).

Jeszcze silniejszym roztworem jest mieszanka octu i sody w stosunku 1:1. W ten sposób tworzy się gęstą pastę, która pomaga doczyścić nawet stare, poważne zabrudzenia. Na koniec należy dokładnie wyszorować wnętrze i usunąć resztki wilgotną ściereczką.

Przydatnym akcesorium będzie własnej roboty czyścik, wykonany z folii aluminiowej. By go zrobić, wystarczy zwinąć jej kawałek w kulkę. Ponieważ folia łatwo się formuje, dociera do wszystkich zakamarków. Przy tym jest delikatniejsza niż druciaki, które mogą powodować zarysowania.

W przypadku mniejszych zabrudzeń bardzo dobrym rozwiązaniem jest tzw. metoda parowa. Świetnie sprawdza się też jako wstęp do dokładniejszego czyszczenia, w celu rozmiękczenia nagromadzonego brudu. Sposób jest bardzo prosty – do piekarnika trzeba wstawić naczynie żaroodporne z ok. 0,5 l wody i sokiem z połówki cytryny. Po tym należy ustawić temperaturę 180°C i włączyć termoobieg. Para wodna osadzi się w komorze i rozpuści zanieczyszczenia. Po tym pozostaje tylko przetrzeć wnętrze ściereczką. W ten sposób nie tylko ułatwia się usuwanie zabrudzeń, ale też nieprzyjemnych zapachów – we wnętrzu pozostanie przyjemny, cytrusowy aromat.

O czym pamiętać podczas czyszczenia piekarnika?

Podczas czyszczenia piekarnika przede wszystkim należy stosować się do zaleceń producenta. Przed rozpoczęciem pracy warto sprawdzić instrukcję. Często okazuje się, że dany model powinno się czyścić wyłącznie z pomocą dedykowanych środków albo nie należy stosować konkretnych preparatów/akcesoriów.

Dużym ułatwieniem są piekarniki ze specjalnym wykończeniem, które ułatwia utrzymanie wnętrza w czystości. Takim modelem jest np. LOFRA | PIEKARNIK ELEKTRYCZNY | DOLCEVITA 60 | NERO MATT | FRNM69EE, z emalią „easy to clean”. Dzięki wysokiej zawartości szkła zapobiega przywieraniu brudu.

Szukasz piekarnika, który jest prosty w obsłudze, konserwacji i czyszczeniu? Wybierz estetyczne i funkcjonalne modele z oferty Lofra. Zapraszamy do sprawdzenia całego naszego katalogu. Masz jakieś pytania? Skontaktuj się z nami – chętnie wszystko wyjaśnimy!