Wybierając wyposażenie do kuchni warto mieć na względzie nie tylko wygląd, ale przede wszystkim funkcjonalność i wydajność sprzętu. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, które parametry szczególnie powinno się brać pod uwagę. Zastanawiasz się, która opcja będzie lepsza – kuchenka gazowa czy elektryczna? Przedstawiamy krótkie porównanie obu wariantów!

 

Kuchenka gazowa czy elektryczna? Które rozwiązanie jest lepsze?

Wybór między kuchenką gazową a elektryczną można argumentować na wiele sposobów, ale przede wszystkim znaczenie mają kwestie techniczne.

Najważniejsze jest to, czy w domu ma się instalację gazową. Bez przyłącza do sieci miejskiej można jeszcze co prawda korzystać z butli gazowej, ale współcześnie jest to raczej mało popularne rozwiązanie (a niekiedy nawet niemożliwe w realizacji). Konieczność wymiany butli oraz jej duże wymiary sprawiają, że jest to dość niepraktyczna opcja.

W sytuacji, gdy w budynku nie ma przyłącza gazowego i chce się je zamontować, trzeba przeznaczyć sporo pieniędzy na m.in.:

  • projekt i wytyczenie przyłącza,
  • wykonanie map inwentaryzacyjnych,
  • opłatę przyłączeniową,
  • montaż instalacji (łącznie z szafką gazową),
  • opłatę za odbiór przyłącza gazowego.

W praktyce, dopiero jeśli w mieszkaniu da się bez problemu połączyć kuchenkę gazową, wtedy można przenalizować plusy i minusy obu dostępnych wariantów.

Zalety i wady kuchenki gazowej

Kuchenka gazowa ma wiele zalet. Przede wszystkim, taki sprzęt jest bardzo ekonomiczny – nie bez powodu to właśnie kuchenki gazowe są częściej wykorzystywane w restauracjach. Trzeba jednak mieć na względzie to, że realne oszczędności zauważy się tylko wtedy, gdy rzeczywiście dużo i często się gotuje.

Powszechne jest także przekonanie, że jedzenie przygotowywane na gazie jest smaczniejsze. Z czego to wynika? Trudno jest to jednoznacznie wyjaśnić, ale najprawdopodobniej znaczenie ma to, że palniki gazowe pozwalają precyzyjnie dostosować moc grzania i minimalizują ryzyko przypalenia. Dzięki temu potrawy mogą być poddawane obróbce termicznej dokładnie tyle czasu, ile należy (co zdaniem najlepszych kucharzy ma ogromne znaczenie).

Plusem jest też duża uniwersalność płyty gazowej. Można na niej stosować garnki różnej wielkości i swobodnie zmieniać temperaturę ich podgrzewania, mając przy tym pewność, że danie będzie równomiernie się gotować/ smażyć / dusić.

Kuchenki gazowe doskonale sprawdzają się także w miejscach, gdzie często występują dłuższe przerwy w dostawie prądu, np. w górach czy na wsiach.

Oczywiście sprzęt tego typu ma też swoje wady. Wiele mówi się o jego bezpieczeństwie. W rzeczywistości, jeśli instalacja jest zamontowana prawidłowo, a urządzenie jest w pełni sprawne, nie stanowi żadnego zagrożenia. Co więcej, nowoczesne modele, takie jak np. LOFRA | KUCHNIA GAZOWA | DOLCEVITA 90 | NERO MATT | RNMD96MFTE/CI są wyposażone w szereg profesjonalnych systemów zabezpieczeń, jak m.in. funkcja odcinająca dopływ gazu do palnika po zgaśnięciu płomienia.

Tańszy sprzęt może rzeczywiście być nieco bardziej ryzykowny, bo „żywy” ogień zawsze stanowi pewnego rodzaju zagrożenie (np. można przypadkiem się oparzyć albo podpalić ubranie/ ściereczkę/ włosy). Z tego względu warto zainwestować w najlepszy jakościowo model, szczególnie gdy ma się dzieci i/lub zwierzęta domowe.

Zalety i wady kuchenki elektrycznej

Kuchenki elektryczne również mają wielu zwolenników. Przede wszystkim są bardzo łatwe i tanie w montażu – nie wymagają żadnych specjalnych przyłącz. Wystarczy gniazdo elektryczne, a także wyciąg.

Dużym plusem tej opcji jest też proste czyszczenie. Po wystygnięciu wystarczy przetrzeć płytę ściereczką. W razie przypadkowego zalania kuchenki do mycia nie trzeba demontować palników i rusztów, co zajmuje sporo czasu i wymaga zastosowania specjalnych środków.

Dla wielu osób kuchenki elektryczne są też bardziej estetyczne. Prosty sprzęt z pewnością lepiej będzie prezentował się we wnętrzach urządzonych w typowo minimalistycznym, nowoczesnym stylu.

Oczywiście również i w tym przypadku są pewne minusy. Wielu osobom nie pasuje to, że płyty dość długo się rozgrzewają. Przez to też może się różnić smak potraw, ponieważ w ten sposób wydłuża się czas obróbki termicznej.

Kwestia bezpieczeństwa tutaj też nie jest jednoznaczna. Brak ognia to z pewnością duży plus, ale z drugiej strony zagrożenie sprawiają płyty utrzymujące ciepło jeszcze po wyłączeniu.

Szukasz estetycznej, wydajnej i funkcjonalnej kuchenki gazowej lub elektrycznej? Zapraszamy do sprawdzenia oferty Lofra! W naszym katalogu znajdziesz piękne, stylizowane modele, które w obu wariantach doskonale sprawdzają się w praktyce. Wybierz opcję, która bardziej Ci odpowiada!