Każdy profesjonalny kucharz wie, że temperatura obróbki potraw ma ogromny wpływ na ich smak i wygląd. W większości przypadków żywność powinno wkładać się do odpowiednio przygotowanej komory pieczenia. Jak ocenić, czy panujące w niej warunki rzeczywiście spełniają wymogi z przepisu? Wyjaśniamy, po czym poznać, że piekarnik jest nagrzany!

Jak sprawdzić, czy piekarnik jest nagrzany?

Producenci kuchenek i piekarników zwykle uwzględniają w urządzeniu specjalny system, który sygnalizuje, że komora grzewcza osiągnęła odpowiednią temperaturę. Najczęstszym rozwiązaniem jest dioda – w czasie nagrzewania jest włączona, a w momencie zgaśnięcia daje znać, że sprzęt jest gotowy do użycia. W niektórych nowoczesnych modelach montuje się także system sygnalizacji akustycznej, który po nagrzaniu piekarnika wydaje charakterystyczny dźwięk.

Oczywiście najprostszym sposobem na sprawdzenie, czy piekarnik się nagrzał, jest jego otwarcie. Może się zdarzyć, że niesprawny sprzęt zasygnalizuje osiągnięcie odpowiedniej temperatury, a komora będzie zbytnio (czy nawet całkowicie!) chłodna. Sposób ten pozwoli jednak zauważyć tylko większe nieprawidłowości.

Jak kontrolować temperaturę w piekarniku?

Opisane powyżej rozwiązania zwykle dobrze sprawdzają się w przypadku gotowania domowych potraw. Profesjonalni kucharze są jednak dość nieufni w stosunku do sprzętu. Zdarza się, że z czasem termostaty montowane w urządzeniach mogą zawodzić, a różnica nawet kilku stopni może mieć ogromne znaczenie w przypadku wykwintnych dań.

Profesjonaliści często korzystają dodatkowo ze specjalnych termometrów do piekarników, które można zawiesić wewnątrz albo umieścić w żywności (by upewnić się, że np. mięso osiągnęło odpowiednią temperaturę pieczenia).

Zaawansowany sprzęt posiada system szybkiego nagrzewania z wykorzystaniem termoobiegu, a ze względu na wysoką jakość wykonania jest wyjątkowo precyzyjny. Przy tym bywa wyposażony w timer, który gwarantuje idealny czas pieczenia. Takie udogodnienia ma m.in. LOFRA | KUCHNIA GAZOWA | DOLCEVITA 90 | AVORIO | RBIG96MFT/CI/BRONZE. Piekarnik elektryczny pozwala uzyskać idealną temperaturę do przygotowywania najbardziej wymagających potraw i przysmaków, takich jak np. beza, suflet, królik czy dziczyzna.

Ile czasu trwa nagrzanie piekarnika?

Czas nagrzewania piekarnika jest zależny od mocy urządzenia (określanej w watach), a także oczywiście od tego, jaką temperaturę chce się osiągnąć w komorze. Lepszy jakościowo sprzęt jest w stanie błyskawicznie rozgrzać się nawet do 250°C.

Aby maksymalnie skrócić czas nagrzewania, najlepiej zastosować funkcję termoobiegu. Cyrkulacja powietrza pozwala równomiernie rozgrzać komorę, dzięki czemu szybko osiągnie wymaganą temperaturę. Przy tym oczywiście do ostatniej chwili nie powinno się otwierać piekarnika, ponieważ w ten sposób można tylko niepotrzebnie opóźnić cały proces – wypuści się ciepłe, a wpuści zimniejsze powietrze.

Warto też wiedzieć, że z reguły piekarniki elektryczne nagrzewają się szybciej niż gazowe. Grzałki są ogólnie zdecydowanie wydajniejsze w ogrzewaniu powietrza niż płomień, który w dodatku może zostać zakłócany przez otwieranie drzwiczek (np. w celu sprawdzenia stopnia wypieczenia ciasta czy dodania składników).

Piekarniki są bez wątpienia popularniejsze w warunkach domowych. Specjalistyczne modele gazowe są wykorzystywane w warunkach przemysłowych i w lokalach gastronomicznych, ponieważ są bardziej ekonomiczne w utrzymaniu przy intensywnej eksploatacji (a do tego profesjonaliści wiedzą, jak prawidłowo je obsługiwać).

Szukasz piekarnika, który nigdy nie będzie budził wątpliwości co do tego, że jest odpowiednio nagrzany? Wybierz zaawansowany technologicznie, funkcjonalny, a do tego niezwykle estetyczny sprzęt Lofra. Zapraszamy do zapoznania się z pełnym katalogiem naszych produktów. W razie pytań zachęcamy do kontaktu – konsultanci chętnie wszystko wyjaśnią oraz doradzą, który model wybrać.

Zainwestuj w sprzęt, który pozwoli Ci w pełni cieszyć się smakiem przygotowywanych potraw i da Ci wiele radości z gotowania!